Entries:
Comments:
Posts:

Loading User Information from Channel 9

Something went wrong getting user information from Channel 9

Latest Achievement:

Loading User Information from MSDN

Something went wrong getting user information from MSDN

Visual Studio Achievements

Latest Achievement:

Loading Visual Studio Achievements

Something went wrong getting the Visual Studio Achievements

Help Desk Episode 1 with Chris Pirillo (Pilot) - Show Notes

Show Notes & Links from Help Desk Episode 1 (Pilot)

1. Bas (from the Channel 9 forums) [8:33]

How do I change the program associated with an extension when you choose 'edit' from a file's context menu?

Answer: Gov says that this must be edited manually in Windows 7

A Bing search finds this 3rd party app for Windows Vista and Windows 7 that claims to be able to edit file associations (including “Edit”): http://defaultprogramseditor.com/

2. @rkrauter (via Twitter) [9:37]

@ch9live What is the easiest way to have a window maximized across multiple screens?

Answer: Chris suggests: http://www.realtimesoft.com/ultramon/

3. CodySmith (via FriendFeed) [12:32]

ok what is the differences between home premium and ultimate do you really need ultimate?

Answer: Jamie says check out the Products compare page to see the differences between the different versions.

http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/products/compare

4. JoshRoss (via Channel 9 forums) [14:02]

How do I get cmd.exe to run in full-screen mode, with Windows 7, when Aero Glass is enabled?

Answer: Gov says that this is not possible. You can run command prompt in full screen however you will still see the Windows 7 UI/chrome

5. MadHugh (via FriendFeed) [16:05]

How do you use the play to feature in a home where the family already has a big plasma and wants to stream from a laptop. It looks like Western Digital has a 1080p DLNA add on box shown at CES

Answer: Gov says Windows 7 will automatically detect DLNA devices on the same HOME network as your Windows 7 machines.

More info about Windows 7 and DLNA: http://channel9.msdn.com/posts/NicFill/Windows-7-Play-To-in-Action/

6. albertoslopez (via Twitter) [18:45]

@ch9live Guys, Is there a way to remove the ugly-ass shortcut "arrow" from desktop shortcuts in Windows 7? Thanks. 2:14 PM Jan 27th from web

Answer: Jamie says there is a Registry hack that will remove the shortcut icon overlays but investigate/execute at your own risk.

A Bing search finds: http://www.thewindowsclub.com/ultimate-windows-tweaker-v2-a-tweak-ui-for-windows-7-vista

7. Stilgar / Mihail (via email) [20:17]

Me and my coworkers are staying after work to play a few games of StarCraft. Every now and then Windows 7 crashes really hard. The game freezes and there is nothing you can do except for press the power button. Ctrl+Alt+Del does not work. The problem has occurred on all our computers randomly.

http://www.sevenforums.com/gaming/11659-starcraft-freezes-after-1-5-minutes-playing-13.html

As you can see the rate at which the game freezes varies (from once every 1-5 minutes to once every 10-15 hours in our case). The hardware configuration, driver versions, running software, etc. also varies greatly. Compatibility mode is useless. Some people suggest forcing the process to run on one and the same core but it seems that this does not help either. The most tech savvy guy in the thread says that it is a DirectDraw problem. There are other threads on other forums that contain the same "solutions" with many more people confirming that they do not work for example here: http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=93382&currentpage=9

Another interesting fact is that StarCraft works flawlessly on Vista.

Answer: Gov says this is a “Race Condition” issue. You can try stopping explorer.exe before launching the game by pressing CTRL+SHIFT+ESC to bring up task manager.

Richard says: You could also write a script that closes explorer.exe before launching StarCraft

8. Dr Herbie (from the Channel 9 forums) [23:46]

Occasionally (less so on Win7 than on Vista) my PC will freeze during the 'Loading Windows' stage.  How do I go about figuring out what's causing it?

Answer: Gov says try the Windows Performance Analyzer/Tool Kit to measure your systems boot performance: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc305187.aspx

Richard says: Unplug peripherals like USB devices to see if that fixes the issue 

9. @rkrauter (via Twitter) [27:14]

@ch9live In brief, what occurs when you run an application in compatibility mode?

Answer: Gov says that one of the many things that compatibility mode does is “tell” the application running that the OS is something other than Windows 7

10. @xXCodySmithXx (via Twitter) [30:57]

@ch9live i have another question as well what do you guys think the best anti virus software is for windows 7?

Answer: Windows Security Essentials: http://www.microsoft.com/security_essentials/ - it’s free, lightweight and accurate

11. W3bbo (from the Channel 9 forums) [33:41]

"How do I get Windows to stop searching inside *.zip and *.cab files, especially after I've extracted files so it returns double results?"

Answer: Gov says open the Folder Options dialogue (byz typing “folder options” into the start menu) select the Search tab and check/uncheck “Include compressed files (ZIP, CAB….)”

12. @mattwhiting (via Twitter) [34:45]

@ch9live Is there any way to cascade Word documents or Outlook emails with one click as you could with Vista? 

Answer: Jamie says Hold shift + Right click the respective icon in the taskbar

13. @rkrauter (via Twitter) [36:19]

@ch9live running XP mode on win7. Now I am unable to run my old virtual machines because they are in a standby state. How can I fix this?

Answer: Unsure – Need more info on the problem

14. DannyMinick (via FriendFeed) [37:13]

I am using Windows DVD Maker and the software tells me that I need to trim my movie, as it exceeds the size available on the DVD. How do I do this?

Answer: Try the new Windows Live Movie Maker http://download.live.com/moviemaker/

15. Sabot (via Channel 9 forums) [48:59]

I want to upgrade my work laptop (Lenovo T400) to Windows 7. It currently runs XP Pro. I want to know will the group policies etc still work or is there some gottcha I need to be aware of? I've run the upgrade advisor and it's given me allot of info about programs and drivers just not if it will bust any policies or configurations.

Answer: Gov says generally speaking the group policies in XP still apply for Windows 7.

Check out http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/Group-Policy-management-for-IT-pros for more info.

Also http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd367850(WS.10).aspx

16. Sidney (via FriendFeed) [40:42]

Can you explain the process of explaining Windows 7 on a netbook?

Answer: Richard says use the official Windows 7 USB/DVD Download Tool: http://wudt.codeplex.com/

17. Carmine007 (via Twitter) [41:54]

@ch9live: is it possible to get taskbar to run directly like in xp on windows 7, I know i can enter directly through toolbar

Answer: Unsure – Need more info on the problem

18. IntelMan (via Channel 9 forums) [42:51]

Is there a tweak to make Windows Live Photo Gallery render faster with a calibrated profile? Perhaps this is a bug the Windows Live Team needs made aware of?

Answer: Unsure – Need more info on the problem

19  eInfinity (via Twitter) [42:20]

@ch9live I have 2 screens and I have XP. Can I have 2 mice. Can I use 2 mice at once? 2:12 PM Jan 27th from Chromed Bird

Answer: Gov says you can have two mice but only one cursor.

20. ZippyV (via Channel 9 forums) [45:14]

I've got a problem with Windows Vista. I've got a 7.1 speaker system attached and when I play music (doesn't matter which media player) only the front 2 speakers are used. Why can't I get music from all my speakers?

Answer: Gov says potentially two reasons. 1) your audio source may only have two channels 2) you may need updated drivers for your speaker system/sound hardware

Richard says what speaker configuration does your machine “think” it is setup for?

21. Sushovande (via Channel 9 forums) [47:55]

How do I remote desktop to my home computer from work? / How can I remote control a PC over the internet?

Answer: Richard says try Live Mesh – www.mesh.com

22. @wwejason (via Twitter) [49:39]

@ch9live You should Can you please explain the difference between Libraries and real folders in (Windows) 7 so that Joe User can understand.

Answer: Gov says folders/directories are the actual locations on your hard drive where the files are stored. Libraries are a collection of folders/directories – kind of like a collection of shortcuts in a single view

More info: http://windowsteamblog.com/blogs/developers/archive/2009/04/06/understanding-windows-7-libraries.aspx

23. Simon (via Twitter) [53:10]

How can I change an office 2007 key later to upgrade to a higher/another version of office? Can it be done?

Answer: Unsure, check support.microsoft.com

24. Jay Pugh (via email) [54:25]

I have a question that relates to Windows 7 home Premium.  My home network is 3 XP machines connected wired and wirelessly with a Linksys router.  Each XP machine has shared folders that do not require a password.  When you go to network, on Windows 7 pc,  and view the three XP pc’s and try to open one of them Windows 7 asks for a user name and password for that one XP pc.    On the other 2 XP pc’s you can click to open the pc and see and browse the shared folders.  No request for a user name and password.  I am stumped.

Answer:  Gov says check the Windows 7 event log. Make sure all machines are on the same workgroup. Create a username/password on each machine – use the same username/password on each machine.

25. LiteBulb (via Twitter) [56:44]

Is there a way to share and sync your speech recognition training between machines?

Answer: Gov says unsure but probably – will investigate

26. @Da_Bear_Man (via Twitter) [57:26]

@ch9live can I use homegroup with one win7 and one winxp?

Answer:  Richard says no. Homegroup is Windows 7 only. You can connect to the homegroup and interact like another machine on the network but you can’t join the Homegroup.

27. Prasad DV (via Email) [58:17]

I have an old laptop running on Intel BIOS without Hardware Virtualization support. How do I run my old Virtual PC vhd files on my system? Neither Microsoft Virtual PC nor Windows Virtual PC are supported on my system?

Answer: Gov says uninstall Windows XP Mode and install Virtual PC 2007 SP1 then install Virtual PC 2007 SP1 Editions and they should work.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=28C97D22-6EB8-4A09-A7F7-F6C7A1F000B5&displaylang=en

Tags:

Follow the Discussion

Remove this comment

Remove this thread

close

Comments Closed

Comments have been closed since this content was published more than 30 days ago, but if you'd like to continue the conversation, please create a new thread in our Forums,
or Contact Us and let us know.