Skip Navigation

Gratis Film Online Dream Film Swefilmer Streama Film

Gratis Film Online Dream Film Swefilmer Streama Film swefilmer

Biography

Niner since 2016

Efter dramer som "Blue Valentine" och "The place beyond the pines" i Derek Cianfrances utmärkta regi hade jag förväntat mig en filmatisering med mer dramatisk nerv, när samme regissör tar sig an australiensiskan M L Stedmans populära debutroman "Fyren mellan haven" (2012). Spänningen ligger hela tiden under ytan men gestaltas bara korta ögonblick rent bildmässigt och då på ett tämligen konventionellt sätt, exempelvis i form av vitskummande, upprörda vågor och Alexandre Desplats musik som förebådar onda ting.
 
Historien om den krigströtte Tom Scherbourne (Michael Fassbender) som 1918 tar arbete som fyrvaktare på en isolerad ö, Janus Rock, vid Australiens västkust och hans giftermål med unga, livsglada Isabel (Alicia Vikander) är säkert välkänd för många efter romanens läsarframgång. Hustrun bär på sorgen efter två bröder vilka dog i världskriget. putlockers2 När hennes första graviditet slutar i ett dramatiskt missfall och hon även förlorar sitt andra barn på likartat vis, är den känslomässiga katastrofen nära. Då uppenbarar sig en roddbåt på havet med en död man och en överlevande liten babyflicka som paret gör till sin.
 
"Fyren mellan haven" är en berättelse om dualismen i tillvaron, det vill säga godhetens närhet till ondskan, därav fyrens namn Janus Rock. Tom plågas av en outtalad samvetsskuld från upplevelser under kriget och när dramat så småningom intensifieras och går in i en ny fas, drabbas Isabel också av samvetsnöd.
 
Derek Cianfrance väljer ett episkt, sakta berättande och låter publiken långa stunder få vila blickarna på fotografen Adam Arkapaws magnifika landskaps- och havsbilder. Men de säger egentligen ytterst lite om vad som pågår inom paret Scherbourne.
 
Fassbender är den mognare, mer erfarna skådespelaren och lyckas bäst förmedla via kroppsspråk och inte minst blickar det tvivel och den plåga som parets lagstridiga handlande innebär. Vikander blir allt bättre mot slutet, då den klassiska frågan aktualiseras om vem som egentligen är barnets verkliga mor, den biologiska mamman eller kvinnan som tagit hand om barnet.